Read more: http://pr-blogger.com/add-a-floating-navigation-menu-bar-with-social-buttons-in-blogger/#ixzz2njBZQJgs expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

tiistai 22. huhtikuuta 2014

Juhlapöydän gluteeniton kruunu / The best gluten-free birthday cake ever

Tulipa synttärisankarin lukemaksi mitä tahansa, on se mielestäni kakun arvoinen lukema. Niinpä juhlissani oli ehdottamasti oltava tarjolla kaikille sopivaa ja maistuvaa kakkua. Olin jo pitkään halunnut kokeilla korkean ja rösöpintaisen kakun tekemistä, mutta kakun sisältö oli kysymysmerkki. Pienen mietinnän jälkeen päätin rakentaa kakun perinteisen kakkupohjan päälle, mutta gluteenittomin raaka-ainein. Täytteeksi valmistin marjarahkaa ja valkosuklaamoussea, jonka ohjeen sain siskoltani. Lopputulos sai paljon kiitosta ja oli kakku kieltämättä herkkua myös omasta mielestäni :)


Kakkupohja
Huom. aineiden mittasuhteet tuonnempana.

6 suurta kananmunaa
sokeria
2 tl leivinjauhetta
gluteenittomia jauhoja
mantelijauhoja
perunajauhoja

kakkupohjan kostutukseen sitruunanmehua

Mittaa huoneenlämpöiset kananmunat lasiin. Mittaa samanlaiseen lasiin saman verran sokeria kuin munia on. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Mittaa jälleen samanverran jauhoja lasiin kuin mitä sokeria ja kananmunia oli. Laitoin mittaan suurimmaksi osaksi gluteenittomia jauhoja, mutta lisäsin sekaan jonkin verran peruna- ja mantelijauhoa. Suosittelen kokeilemaan mantelijauhoja osana taikinaa - se tekee pohjasta erittäin pehmeän ja maistuvan! Lisää jauhojen joukkoon leivinjauhe ja sekoita muna-sokerivaahtoon kevyesti nostellen. Voitele vuoka ja kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia. Pohjan raaka-aineiden suhteet olen oppinut äidiltäni jo lapsena. Näytti vieläkin toimivan :)


Täyte 1
Marjarahka

2 dl laktoositonta vispikermaa
2 dl maustamatonta maitorahkaa
1 pussi suomalaisia pakastemarjoja

Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kerman joukkoon maitorahka. Halutessani voit maustaa rahka-kermaseosta vaniljasokerilla. Lisää sulatetut ja murskatut marjat kerma-rahkaseokseen.

Täyte 2
Valkosuklaamousse

100g leivontaan tarkoitettua valkoista suklaata
1 munan valkuainen
2 dl laktoositonta vispikermaa

Sulata suklaa vesihauteessa tai mikroaaltouunissa. Vatkaa kerma kuohkeaksi. Vatkaa munan valkuainen kovaksi vaahdoksi. Lisää munavaahdon sekaan kerma ja sulatettu suklaa.

Kokosin kakun edellisenä iltana jääkaappiin tekeytymään. Täytin marjarahka-täytteellä kaksi kerrosta ja valkosuklaamoussella yhden kerroksen.

Itse en pidä kermasta kakun päällä, joten koristeeksi oli keksittävä jotakin muuta. Kuorrutuksen oli myös muodostettava rösöinen ja elävä pinta- ihan niin kuin mielikuvissani. Täydellisen kuorrutuksen kakulle löysin Kinuskikissan blogista.Tein Kinuskikissan ohjeen mukaisen määrän tuplana. Runsaalla voi-sokerivaahdolla sainkin täydellisen kuorrutuksen kakun pintaan.


Lopuksi lisäsin kakun päälle tuunatut, Indiskan alekopasta pelastetut, lintupoloiset. Lopputulos oli ihana!

///

This gluten-free cake was a great success at my birthday party few weeks ago, so I thought I should share it with you guys.

The cake
Note: Proportions below the ingredients list.

6 big eggs
sugar
2 tea spoons of baking powder
gluten-free flour
almond flour
potato starch

fresh lemon juice to moist the cake

Add the eggs in a cup and measure equal amount of sugar. Add the sugar to eggs and whisk to a fluffy mix. Again measure equal amount of flours to a cup as there were eggs in the beginning. I added little amount of almond flour and potato starch to a gluten-free flours as they bring lovely softness to the cake. Add the baking powder to the mixture and add the flour combination to egg-sugar mixture carefully stirring/lifting. Butter the cake pan and add the dough. Bake for about 40 minutes in 175 °C. I learned the proportions form my mother when I was a kid, they seem to still work :)

Filling 1: Berry curd

2 dl lactose-free whip cream
2 dl natural quark
about 200 grams of berries

Whip the cream and add the quark after that stirring carefully. Mix the berries in.

Filling 2: White chocolate mousse

100 grams of white baking chocolate
1 egg white
2 dl lactose-free whip cream

Melt the white chocolate in a bowl and whip the cream until its fluffy. Whip the egg white also until its though foam. Add the cream and melted chocolate to the egg foam.

Cut the cake to three layers and add the fillings. Keep the cake in the fridge until the next day so that the flavors will soak into the cake. Before serving I covered the cake with a basic butter-cream icing. I finished the cake with birds I made out of Christmas tree decorations. Hope you'll enjoy! :)

-Sanna

  

1 kommentti :