Read more: http://pr-blogger.com/add-a-floating-navigation-menu-bar-with-social-buttons-in-blogger/#ixzz2njBZQJgs expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

keskiviikko 6. elokuuta 2014

Gluteenittomat kaura-porkkanasämpylät äidin reseptillä / Gluten-free bread rolls by mom

Uunituoreita sämpylöitä äidin reseptillä leivottuna ja sipaisu voita päälle. Voiko olla mitään parempaa? Oikeastaan voi, koska useiden kokeilujen jälkeen tästä reseptistä on vihdoin löytynyt vähintään yhtä hyvä gluteeniton (ja maidoton) versio, minkä vuoksi se ilahduttaa nyt useampia leivästä nautiskelijoita.

Gluteenittomaan ruokavalioon siirtyminen on ollut yllättävän helppoa, mutta leivästä luopuminen on sen sijaan ollut yllättävän vaikeaa. Kaupan gluteenittomat leivät sisältävät suuren määrän E-koodeja, mutta vähemmässä määrin makua, pehmeyttä ja tuoreutta. Gluteenittomissa leipäresepteissä, joita netti ja blogit ovat pullollaan, on ollut mielestäni aina jotakin vikaa. Nekään eivät ole tuoneet sitä kaivattua makua ja pehmeyttä, vaikka tuoreus onkin taattu.



Oli siis syytä kääntyä äidin puoleen. Kaikkihan tietävät kuinka hyviä sämpylöitä äidit tekevät. Mutta meidän äidin sämpylät ovat olleet aina jotakin ihan erityistä. Voin siis kertoa olevani todella innoissani näistä gluteenittomista lämpimäisistä, jotka ovat koostumukseltaan pehmeitä, maultaan herkullisia ja säilyvät tuoreina useamman päivän ajan. Ne on havaittu hyväksi myös tavallista ruokavaliota noudattavien keskuudessa niin työpaikalla kuin aamuviiden yöpalapöydässäkin. Ja ne on käsittämättömän helppo valmistaa. Kiitos äiti.



 Gluteenittomat kaura-porkkanasämpylät

4 dl kädenlämpöistä vettä
0,5 pkt hiivaa
2 rkl öljyä
1 muna
2 raastettua porkkanaa (kokeile myös raastettua omenaa)
1 rkl hunajaa (voit myös makeuttaa sämpylät lisäämällä rusinoita tai pilkottuja taateleita taikinaan)
6 dl Finax gluteenitonta jauhoseosta
2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 tl suolaa
2 rkl psylliumjauhetta

1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen
2. Lisää loput ainekset
3. Sekoita n.5 min ajan, kunnes taikina tuntuu jähmeältä
4. Anna turvota liinan alla n. 30 min ajan
5. Ota ruokalusikalla haluamasi kokoisia sämpylöitä pellille, kohota vielä pellillä kauniiksi ja voitele öljyllä
6. Paista uunissa 200 asteessa n. 30 min ajan (uunista riippuen, odota, että sämpylät ovat kullanruskeita)
7. Tarjoa uunituoreet sämpylät voin kanssa ja nauti vastapaistetun leivän ihanasta tuoksusta ja mausta.

*Kokeile myös lisätä taikinaan rusinoita, taateleita, puolukoita, omenaa, raastettua kesäkurpitsaa tai pinaattia. Päälle voit ripotella esim. kurpitsansiemeniä tai seesaminsiemeniä. Reseptiä voi varioida loputtomiin oman maun mukaan. :)

///

Finally it's possible to enjoy better tasting, better textured and fresh gluten-free bread rolls. My mom modified her best-ever-bread roll-recipe to include no gluten or dairy products, so I can say goodbyes to flavorless and unappetizing gluten-free breads that they sell at the store selves. These rolls are a balance of whole grain flavor and softness. And they are so quick and easy to make. Thank you mom, you're the best!

Gluten-free bread rolls by mom

1,75 cup warm water
25 g yeast
2 tablespoon oil
1 egg
2 shredded carrots
1 tbsp honey (you can also use raisins or dates as sweetener)
2,5 cups gluten-free flour-mix (e.g. Finex)
1 cup gluten-free oatflakes
1 tsp sea salt
2 tbsp psyllium

1. Mix the yeast with warm water in a larger baking bowl
2. Add all the other ingredients and beat until the dough is smooth, but thick
3. Let the dough rise about 30 minutes under a cloth
4. Spoon the bread dough into cookie sheet as small round scoops and even out the tops using a wet tablespoon. Let it rise until beautifully round.
5. Place the pan in the center of the warmed oven (200C) and bake until the rolls are golden and firm, about 30 minutes.
6. Serve them immediately with butter and enjoy the smell and taste of fresh-baked bread. <3

- Sonja

5 kommenttia :

  1. Näyttääpä hyvältä ja mikä ihana värisävy saatu porkkanasta!

    VastaaPoista
  2. Löysin blogisi ja tykästyin. Tätä sämpyläreseptiä täytyy ehdottomasti kokeilla!
    http://kotihiirivarvikossa.blogspot.fi

    VastaaPoista
  3. Voi kiitos, porkkanat tosiaan tuovat ihanan maun ja värin näihin sämpylöihin. :)

    Kiitos kommentistasi Marru, kiva kuulla, että löysit tiesi meidän blogiimme, ja vielä kivempaa, jos tämä resepti pääsee kokeiluun! Palaathan vielä kertomaan, miten sämpyläsi onnistuivat. Aurinkoisia loppukesän päiviä sinulle. :)

    VastaaPoista
  4. Moi! Tekisin näitä muttei löydy psylliumia... onko ainesosa tärkeä, mitä varten se on ohjeessa?

    VastaaPoista
  5. Kiitos ihanasta ohjeesta! Tuli todella kuohkeita ja maukkaita sämpylöitä.

    VastaaPoista